Robuust, soepel, dynamisch en sociaal, de Franches-Montagnes

franches

 

De Franches-Montagnes worden geboren in het Zwitserse Jura-gebergte op 1000m hoogte.

Het uiterst sociale karakter van deze paarden maakt dat ze kunnen opgroeien eender waar, zowel in kudde, op stal als in de weide.

De constante beweging, dag en nacht, de groepsspelletjes onderling in de kudde, zorgen ervoor dat deze paarden niet veeleisend zijn in verzorging, dat ze gezonde benen kweken met soepele en stevige weefsels.

De Franches-Montagnes (met een gemiddelde stokmaat van 150-160 cm) is volwassen en klaar om te beginnen werken op 3 jaar.

De merries zijn gekend voor hun goede melkproductie, waardoor ze de veulens de eerste levensmaanden hoofdzakelijk voeden met hun melk.

Het gras en de beperkte aanbreng van ruwvoer verzekeren een goede groei tot aan het spenen.

De voeding van het veulen beperkt zich tot aan zijn 3 jaar tot ruwvoer met slechts een beperkte aanbreng van mineralen en granen.

Het volwassen paard dient gevoed te worden volgens zijn activiteit.

Een goede weide in de zomer is ruim genoeg. Dit zuinige paard kan snel te dik worden bij te veel eten en te weinig beweging.

De gezondheidscriteria nemen een belangrijke plaats in bij de selectie van het Franches-Montagnes paard.

Op 6 maanden oud zijn het enkel de veulens die echt conform zijn voor het ras die weerhouden worden.

De anderen worden geslacht voor het vlees.

Bij iedere presentatie voor een jury of voor tests komt gezondheid op de eerste plaats. De overgeërfde minpunten worden gerepertorieerd en deze paarden worden verwijderd uit de selecties.

De kandidaat-hengsten ondergaan onder andere RX tests op hoefkatrol alsook een bloedtest voor het uitsluiten van hepatitis.

Uiteindelijk komt het er op neer dat voor de Franches-Montagnes enkel het beste goed genoeg is.

cropped-foto-2-kopie.jpg