Freibergers in de USA…

Ik wil nog even doorgaan op de reeks verschenen in le Quotidien Jurassien door Véronique Erard, waarin ze haar licht werpt op de Freiberger in het buitenland/ de wereld.

In haar artikel van eind augustus schrijft ze hoe de Franches-Montagnes in Virginia gearriveerd is.

Nina McKee leerde het ras kennen tijdens een vakantie in de Jura want ze had nog nooit van het Freiberger ras gehoord. Zijzelf is niet de eerste de beste trouwens, want nadat ze paardenwetenschap gestudeerd had aan de universiteit in haar land, heeft ze ook de Amerikaanse Saddlebred getraind.

In 2018 wordt ze verliefd op het karakter van de Freiberger. Ze koopt haar eerste fokmerries en hun veulens. Het jaar nadien vliegen 3 andere merries van de Jura naar New York.

De jonge paarden groeien tijdens de zomermaanden op bij haar broer Charles die in Canada woont. Sinds 4 jaar heeft ze 9 veulens gefokt op zo een 100 km van Washington DC via kunstmatige inseminatie, met zaad afkomstig van de hengsten van de Staatsstoeterij in Avenches.

Haar eerstgeborene, URI, heeft dit jaar in maart alle blikken naar zich toegericht gekregen tijdens een wedstrijd op internationaal niveau van springen en aangespannen rijden.

Broer en zus zijn overtuigd dat de Freiberger het perfecte paard is, superieur aan andere rassen.

De prijs van een Freiberger ginds situeert zich tussen de 25 000 tot 40 000 dollar.

Hoewel het transportbedrag nog ‘redelijk’ is zijn de importtaksen ‘zeer aanzienlijk’, vindt ze.

Nina verkoopt haar paarden ook niet aan de eerste de beste. Ze mogen volgens haar niet in verkeerde handen terecht komen. Hierin volgen wij haar – hier bij ons – volledig.

Elke kruising wordt onmogelijk gemaakt omdat ze enkel maar ruinen te koop aanbieden. Het verkoopcontract stipuleert duidelijk dat kruisen verboden is.

Je kan haar profiel checken op FB: Piedmont Freibergers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *