Vanes-liberté

Tijdens ons laatste bezoek in de Jura, gingen we op een vroege zondagmorgen een kop koffie drinken bij de fokker van Haslan, één van onze laatste aanwinsten, gekocht tijdens de hengstenpresentatie in Glovelier. Zij baten een Auberge uit in Montfaucon.

Plots kwam daar een koppeltje binnen dat plaatsnam aan de tafel naast ons. Er kwam een gesprek op gang. Zij heette Vanessa en woont in Tramelan.

Eens het woord paarden en Franches-Montagnes viel, begon ze haar verhaal te doen. Ze had vroeger western gereden en had op een bepaald moment een optreden bijgewoond van François Pignon en was daardoor zo geboeid geraakt dat ze daarna meteen zijn boek had aangeschaft en op eigen houtje aan de slag was gegaan met haar merrie van toen 19 jaar.

Ondertussen, 6 jaar later, heeft ze 4 Freibergers, is haar merrie al 25 jaar en geeft ze demo’s.

‘Alles in grondwerk’, zegt ze ‘berust op ‘complicité tussen jou en je paard(en)’

De methode hoeft niet persé Pignon of weet ik veel wie te zijn, het gaat om ‘HOE’ je paarden jou ervaren en mee willen werken en denken.

En aangezien Freibergers super intelligente en uiterst lieve paarden zijn, heel mensgericht, is resultaat gegarandeerd.

Wil je ook met jouw paard/veulen etc. aan de slag met grondwerk, bezoek gerust eens haar youtube-channel Vaness-liberté of ben je in de streek ga eens langs. Ze zal je met veel warmte ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *