Waarom zou je specifiek ‘bij ons’ een Freiberger kopen?

Sta me even toe….

Een paard moet je kunnen kopen in vertrouwen. Dat is in de paardenwereld helaas niet steeds het geval.

Wie zijn wij? Guy en ik zijn reeds een 50-tal jaren actief in de paarden en sinds een 2-tal jaar met pensioen en we hoeven echt niets meer te bewijzen en zeker al niets te forceren. Wat we doen, doen we omdat het onze passie is. Paarden zijn er steeds geweest in ons leven en zullen er – zolang het fysiek kan – altijd zijn. Die Freibergers zijn als onze kinderen.

Bij ons gaat het er niet om, om ze ‘gauw-gauw’ te verkopen. We willen dat ieder paard met zijn eigenheid ook zijn passende ruiter/mens/menner-equivalent vindt. Onze paarden moeten goed terecht komen, en er ‘happy horse’ kunnen zijn. Freibergers moeten in-en-uit kunnen. Het zijn buitendieren. Ze zijn niet gemaakt om een ganse dag in een stal van 3m op 3m te staan en 3 keer in de week eens buitengehaald te worden voor een uurtje. Freibergers zijn heel graag bij de mens, ze zijn intelligent en willen werken voor jou. Dit is voor ons een eerste vereiste, wil je bij ons een paard kunnen kopen.

We geven er de voorkeur aan dat paarden een tijdje bij ons verblijven als ze van Zwitserland komen zodat we de tijd hebben om ze grondig te leren kennen zodat we bij een potentiële geïnteresseerde persoon haarfijn kunnen uitleggen hoe het dier functioneert.

Soms contacteren mensen ons na aankoop terug om nog wat bijkomende vragen te stellen die we heel graag beantwoorden.

Als u bij ons een paard komt uitproberen, wordt die eerst netjes voorgereden en na een intake gesprek bij een gezellige kop koffie of thee, stellen we al meteen vast of het specifieke paard al dan niet zou passen bij de persoon in kwestie.

Wanneer mensen een keuring vragen, kan dat, klinisch en/of röntgenologisch. Aangezien de dierenarts van de klant niet meteen tot bij ons kan komen gezien de afstand en de tijd, vragen we onze dierenarts, een man met jarenlange ervaring in paarden. De klant wordt geacht bij de klinische keuring zeker aanwezig te zijn. Kan dit niet dan wordt alles gefilmd of worden er foto’s genomen. Uiteraard volgt er een verslag nadien. Wat de röntgen betreft, die worden nadien doorgezonden naar de dierenarts van de klant zodat die zo meteen een 2de advies krijgt.

Pas wanneer alle partijen overeenstemmen kunnen we overgaan tot de verkoop.

Als onze manier van werken u vertrouwen geeft, kom dan gerust eens langs een kijkje nemen.

U bent meer dan welkom!

Freibergers in de USA…

Ik wil nog even doorgaan op de reeks verschenen in le Quotidien Jurassien door Véronique Erard, waarin ze haar licht werpt op de Freiberger in het buitenland/ de wereld.

In haar artikel van eind augustus schrijft ze hoe de Franches-Montagnes in Virginia gearriveerd is.

Nina McKee leerde het ras kennen tijdens een vakantie in de Jura want ze had nog nooit van het Freiberger ras gehoord. Zijzelf is niet de eerste de beste trouwens, want nadat ze paardenwetenschap gestudeerd had aan de universiteit in haar land, heeft ze ook de Amerikaanse Saddlebred getraind.

In 2018 wordt ze verliefd op het karakter van de Freiberger. Ze koopt haar eerste fokmerries en hun veulens. Het jaar nadien vliegen 3 andere merries van de Jura naar New York.

De jonge paarden groeien tijdens de zomermaanden op bij haar broer Charles die in Canada woont. Sinds 4 jaar heeft ze 9 veulens gefokt op zo een 100 km van Washington DC via kunstmatige inseminatie, met zaad afkomstig van de hengsten van de Staatsstoeterij in Avenches.

Haar eerstgeborene, URI, heeft dit jaar in maart alle blikken naar zich toegericht gekregen tijdens een wedstrijd op internationaal niveau van springen en aangespannen rijden.

Broer en zus zijn overtuigd dat de Freiberger het perfecte paard is, superieur aan andere rassen.

De prijs van een Freiberger ginds situeert zich tussen de 25 000 tot 40 000 dollar.

Hoewel het transportbedrag nog ‘redelijk’ is zijn de importtaksen ‘zeer aanzienlijk’, vindt ze.

Nina verkoopt haar paarden ook niet aan de eerste de beste. Ze mogen volgens haar niet in verkeerde handen terecht komen. Hierin volgen wij haar – hier bij ons – volledig.

Elke kruising wordt onmogelijk gemaakt omdat ze enkel maar ruinen te koop aanbieden. Het verkoopcontract stipuleert duidelijk dat kruisen verboden is.

Je kan haar profiel checken op FB: Piedmont Freibergers

Leuk weetje: De link ooit tussen een Paus en een Freibergermerrie ….

De journaliste Veronique Erard had van haar krant, Le Quotidien jurassien , de opdracht gekregen om een reportage te maken over de Franches-Montagnes in de wereld… Graag neem ik je mee, beste lezer in enkele van haar ontdekkingen….

De Freiberger werd voor het eerst in Italie geïmporteerd door de heer Ortalli, ondernemer uit Modena, gekend voor de beroemde Balsamico azijn.

In juni 1988 had de man een idee. De toenmalige paus Johannes-Paulus II kwam op bezoek in Modena en de heer Ortalli samen met de Zwitserse Federatie besloten hem een merrieveulen cadeau te doen.

De paus had hem tijdens een later privébezoek aan Rome de vraag gesteld waarom hij hem een paard had geschonken.

Zijn antwoord was dat hij wist dat de paus een sportief mens was en dat deze een landbouwbedrijf had op zijn buitenverblijf. ‘U kan dan tegelijk eens een ritje maken te paard’ had hij hem geantwoord.

De paus had hem lachend geantwoord dat hij als paus zijn verantwoordelijkheden had. Hij stelde dat Ortalli er zijn gedacht mee mocht doen. Zo geschiedde.

Uiteindelijk is de merrie in een centrum terecht gekomen voor heropvoeding van kinderen.

Ze heeft er een mooi en lang gelukkig leven kunnen leiden.

Met dank voor deze inhoud aan Veronique Erard, le Quotidien jurassien

Hallya du Peupé, 18 maander

Kijk gerust eens naar het korte videootje dat ik toegezonden kreeg enkele dagen geleden, van Sharon uit Nederland. Ze kocht vorig jaar dit knappe merrieveulen bij ons.

Hallya du Peupé, voor een 18-maander en haar eerste keer dat ze dit werk zo braaf doet, dikke proficiat zou ik zeggen en … doe zo voort!

Freibergers toch hé….Superras!

Wat is rijden met gevoel?

Een ruiter die rijdt met ‘gevoel’, wat betekent dit nou precies?

Gevoel bij paardrijden is een tweeledig iets.

Enerzijds is er het luik  ‘luisteren naar’ en het tweede luik is ‘spreken’.

‘Luisteren naar’ betekent dat je vooraleer je in het zadel kruipt je lichaam op de grond reeds hebt leren kennen, met zijn asymmetrie, zijn knelpuntjes, zijn pijntjes, zijn blokkades of spanningsplekken…

Je houding die je door de jaren heen hebt verworven is ontstaan door fysieke en emotionele situaties.

Zo is ieder mens/paard verschillend in houding/uitzicht. (foto hieronder van Sara Wyche)

De gewoontehouding van een mens wordt eens hij op een paard kruipt tot 4X toe versterkt.

Bv. je asymmetrie van op de grond neem je versterkt mee in het zadel.

Wat dit met je paard doet hoef ik je niet uit te leggen.

Immers ieder zoogdier heeft een vorm van asymmetrie, ook je paard.

En is ‘rechtrichten’ niet dé belangrijkste peiler in de rijkunst?

Het eerste dat je best doet als je opstapt in je zadel is je lichaam scannen.

Het is de eerste stap naar communicatie met je paard.

Immers vanuit de kennis van jouw lichaam  (zowel beeld als gevoel) zal je gaan ‘spreken’ met je paard via de hulpen

Verkeerde kennis geeft verkeerd spreken, dus verkeerde hulpen… (Natuurlijk doe je dit onbewust, maar dit is nou net het probleem!)

Eens je dit snapt, ben je op de goeie weg om met een volgende, goed gebalanceerde, evenwichtige zit te kunnen rijden zonder het paard te storen in zijn motoriek.